Moje názory a postřehy:
- výměna OPS -> OBP ... jsem jasně proti, nevím, proč by se měli power hitteři znevýhodňovat. Když vezmu (jenom typově) lidi jako Reynolds, Dunn, ti vzhledem ke katastrofálnímu AVG, většinou relativně malému počtu runů i SB stejně dostávají nafrak a často jsou na hraně použitelnosti nebo za ní. Nevidím důvod je ještě znevýhodňovat. OPS je tam právě a přesně (a to už od začátku ligy) proto, že zohledňuje jak průměr contact hitterů, tak slugging power hitterů, tak dobré oko a trpělivost v podobě BB, které by měly sbírat obě skupiny (nejlepší power hitteři sice z definice víc švihají, ale zase dostanou hodně IBB).
- zrušení L nevím. Myslím, že částečně mají pravdu obě skupiny. Na jednu stranu nemůžu uvěřit tomu, že by někdo podle L draftoval (samozřejmě se zohledňuje potenciální W-L podle toho, ve kterém je nadhazovač týmu, ale v tomhle smyslu by se to IMHO zohledňovalo úplně stejně, jako kdyby byly jenom W). L mají samozřejmě vliv na taktizování o víkendech, předpokládám, že tam je zohledňujeme všichni, pokud hrajeme vyrovnaně a máme riskovat s nasazováním SP. Proti tomu stojí ta obrovská nevýhoda, že L jsou často jenom ukrutně nezasloužená haluz. To, že totéž se dá říct i o W, tenhle fakt jenom podtrhuje a je to argument proti L, nikoliv pro L, zamyslete se nad tím

(Nápověda: Když už je haluzní jedna statistika, proč má být haluzní ještě jedna, pokud je haluzní v naprosto totožném směru?) Přesto kvůli nucení k taktizování spíš jsem pro zachování L.
- přidání K pálkařů - podle mě by to z ligy udělalo děsnej hnus a především by kulhala logika, protože K je lepší než DP.
- přidání HLD - podle mě supr věc, nemůžu si pomoct - rozšíření naší hry i našich baseballových obzorů o naprosto opomíjenou kategorii "ostatních" RP. Já jak nad tím uvažuju, jsem toho názoru, že by se to ani nemuselo kompenzovat přidáním kategorie na pálce. Zkusil bych se na to podívat tak: na pálce se všeobecně dá říct, že je to svým způsobem jedna skupina hráčů a ti ovlivňují 6 kategorií. Na nadhozu skupina SP ovlivňuje 5 kategorií. CP mají pro sebe jednu, do ostatních až na výjimky jen tak "přicmrndnou". Ostatní RP (v souhrnu jde přece o víc než 50% všech nadhazovačů v lize a jejich vliv na celkový výkon nadhozu týmu bych si dovolil baj voko střelit minimálně kolem 25%) nemají nic kromě přicmrndávání - proč?
Nicméně když to vezmu dohromady: nejlepší asi bude vůbec kategorie neotvírat. Funguje to dobře, je to zábavné a nutí to přemýšlet.- Pokud jde o zkrácení o týden, já jsem spíš pro. Na to se prostě nedá předem připravit, nezlobte se na mě. A když pak někomu v reálu šetří 3-5 největších hvězd, je to k uzoufání, obzvlášť když po celou sezónu předtím jasně ukazoval, že vydraftoval i v průběhu roku z FA povybíral to nejlepší. Ty největší stars se tak snadno dropovat ani v posledních fázích ligy nedají (a tím nemyslím jen to, že bývají na can't cut listu).
Nevyváženost základní části by byla nepříjemná, ale neviděl bych to tak zásadně. Zase bych se na to podíval trochu víc globálně: stejně ta liga, kterou hrajeme, spravedlivá není už z definice, protože i v základní části samozřejmě někdo narazí na soupeře v lepší formě (to si myslí o sobě
všichni) a někdo v horší. To, aby finále - vrchol ligy - bylo co nejdůstojnější a co nejmíň haluzové, mi přijde jako vyšší hodnota, než přesně 22 weeků v základní části. Zábavnosti ligy to rozhodně nijak neubere, podle mě právě naopak.