Logika v tom ani být nemusí, prostě to tak bylo před 10 lety schváleno tehdejšími účastníky. Mám dojem, že se o obou těch záležitostech hlasovalo zvlášť a prostě to dopadlo takhle, takže přinejmenším určitá část tehdejších účastníků v tom logiku viděla.
Já bych řekl, že v prvním případě jde o to, aby se zajistilo, že se v playoff vůbec o něco hrálo, protože kdyby postupoval druhý po základní části, znamenalo by to, že bylo playoff zpětným pohledem naprosto k ničemu (druhému po základní části by vlastně v playoff ten postup vyhrál někdo úplně jiný bez jeho přičinění). Ve druhém případě už jsem to vysvětlil: když se musí přistoupit k dodatečnému doplnění vyšší ligy, bere se to podle dlouhodobé výkonnosti, která je spíš zobrazená v tabulce základní části. Nevidím v tom zásadní rozpor, když se nad tím člověk trochu zamyslí.
Nevšiml jsem si, že se tady vůbec zmiňovalo cokoliv o uzavírání ligy, to mi kdyžtak připomeň
Liga je naprosto otevřená pro nováčky a jednotlivé úrovně jsou hodně prostupné sestupy a postupy. B a C se obměňují každoročně minimálně ze třetiny, nevím, jak by to ještě mělo být otevřenější (navíc z C budou možná po letošku sestupovat 4, pokud se rozdělí D).